12 Kasım 2012 Pazartesi

Cezayir Sokağı


        İstanbul’un tarihi ve kültürel değerlerini çağın gerçeklerine uygun canlandıran bir sokak “Cezayir Sokağı (Fransız Sokağı)
 


       Cezayir Sokağı nerede?

       Beyoğlu'nda Galatasaray Lisesi'nin arka meydanından geçen caddenin adı Hayriye Caddesi’dir. Alana bakan merdivenlerle inilen sokak Cezayir Sokağı, hemen inişin solundaki sokak ise Cezayir Çıkmazı'dır. Cezayir Sokağı Projesi’nin ana uygulama alanı Cezayir Çıkmazı ile Cezayir Sokağı’dır. Bu alan 16. yüzyılda kurulan Cezayir Sefareti'nin interlandı içindedir.  Ayrıca var olan konsolosluk binasına da aşağı yukarı 100 metre mesafede bulunmaktadır.

   İstanbul'da antikacıların merkezi  olan Çukurcuma sokağın alt başındadır. Yakınındaki bütün sokaklara da antikacılar taşmış durumdadır. İtalyan Konsolosluğu ve İtalyan Lisesi iki alt çaprazındaki sokaktadır. Civardaki diğer sokaklarda da antikacılar, sanat galerileri, yayınevleri, kitapçılar, kültür merkezleri (Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü, Goethe Enstitüsü) sahaflar, cafeler yer alıyor. Sokağın üst başı açık otoparktır, alt başında da üç katlı bir otopark mevcuttur.

    Sokakta toplam 29 bina 400 metrekare ve 176 metrekare iki adet bahçe bulunmaktadır. Binalar ağırlıklı olarak neo-klasik üsluptadır. Çıkmaz'ın sol tarafında bulunan tarihi binalar geçen yüzyıl başında Marius Michel tarafından yaptırılmıştır. Marius Michel, Karaköy ve Eminönü rıhtımlarını yapan bir Fransız mühendis-müteahhittir ve burada yaşamıştır. Tophane Müşiri Zeki Paşa tarafından yaptırılan ortadaki binanın alt katında da Fransız portre ressamı Albert Mille bir süre yaşamıştır.

    Cezayir Sokağı projesi, içinde yaşanılan kente bir katkı yapmak arzusundan doğmuş bir kültür projesidir. Afitaş Yapım Şirketi ile Kültür Üniversitesinin ortaklaşa geliştirdiği "Cezayir Sokağı projesi" ile kentsel dönüşüm sağlandı. 

     Projeyle 1800'lerin sonu, 1900'lerin başı itibariyle yüzyılın değişimine tanıklık etmiş binalar restore edildi, pembe ve sarı renklere boyandı, tentelerle donatıldı. Kaldırım taşları yenilendi, bölgenin tamamı için özel bir müzik sistemi kuruldu. 4 gün 4 gece süren açılışın ardından da İstanbul'un kültür, sanat ve eğlence yaşamındaki yerini aldı.

    Cezayir Sokağı, İstanbul'da kültür, eğlence ve ticari mekanları itibariyle en genel şeklinden, kullanılan aksesuarlarına kadar ismini taşıdığı kültürün değerlerine uygun bir Fransız mekanlar topluluğudur. Çünkü; Cezayir Sokağı'nı süsleyen havagazıyla çalışan 100 yıllık sokak lambalarını Paris Belediyesi gönderdi. Yer taşları Paris'ten gelen mimarlarla çalışılarak düzenlendi.  Fransız kültürünü yansıtması hedeflenen sokakta, değişik tatlar sunan kafeler, restoranlar ve sanat merkezleri bulunmaktadır.

    Temmuz ayında birinci yaşını dolduran Cezayir Sokağı, İstanbul’da mutlaka uğranması gereken yerlerden biri oldu.

    Arkadaşlarınızla bir cumartesi akşamüstü kahve içmek için uğrayacağınız Cezayir Sokağı’na, ertesi gün kahvaltıya, sonraki hafta akşam yemeğine gelebilirsiniz. Tahmin ediyorum bir sonraki doğum gününüzü de burada kutlamak isteyeceksiniz…
 

1 yorum:

  1. Merhaba, geçen gün ben de oradaydım, güzel bir gece geçirdim. Yazınızı beğendim. Teşekkürler..

    YanıtlaSil