23 Aralık 2012 Pazar

Espri Yapmak Zor İş




      Espri yapmak zor iş

      Espri yapmasını, fıkra anlatmasını pek çoğumuz biliriz de acaba tam anlatabilir miyiz. Anlatırken hakkını verebilir miyiz? Biliyorsunuz bir anlatmak var, bir de zamanı ve yerinde cuk diye oturtarak anlatmak var. Nalına mıhına değdirerek anlatmak var. Gülme krizine sokmak var. Anlatınca “bu şimdi ne demek istedi “dercesine suratına mal mal bakılmak var.  
    Bazı insanların suratına bak gülersin. Bazı insanlar konuşmalarının arasında iki kelime söyler kahkahadan kasıkların ağrır. Bazı insanlarda güldürmek ister ve bunun için yırtınır ama nafile. Adama ayıp olmasın diye karşıdaki kişi hafif bir gülümser.
    Tabii ki toplum içinde, neşeli esprili insanların yeri bir başkadır. Neşeli, esprili fıkra anlatmasını becerebilen insanların ise apayrı bir yeri vardır. Çünkü espri yapabilmek de bir yetenek. Her zaman her toplantıda bu tip insanlar aranan insanlardır. Bu kişiler dikkatleri üzerlerine toplar, sevilir ve kolaylıkla arkadaş edinirler.
     Ancak espri yapabilen, güzel fıkralar anlatabilen bir insan olabilmek hiç de kolay değildir. Pek çok kimse fıkra bilir. Ancak anlatamaz. Anlatmakta bir hünerdir. Fıkra anlatacak, espri yapacak kimselerin bazı şeylere de dikkat etmeleri gerekir. Dikkat etmek bazı nedenlerden dolayı gereklidir. Konuşmuş olmak için konuşmamak, fıkra anlatmış olmak için anlatmamak gerekir.   Aksi halde bazı şakalar, espriler, fıkralar bulunulan ortamda buz gibi bir hava estirebilir. Bu durumda kişi sevilen değil patavatsızlıkları ile tanınan ve tepki yaratan kişi olur.
    Ben espri fazla yapamam. Ancak yapan insanlara bayılırım. Onlarla sohbet etmekten müthiş keyif alırım. Yerinde ve dozunda olduğu sürece tabii. İşi sulandıranlarda yok değil.
    Güzel, sempatik espriler yapmak ve kendini geliştirmek isteyen kişiler vardır mutlaka. Bunun için naçizane bazı önerilerde bulunmak isterim.
1-     Önce aile toplantılarında, temiz fıkra anlatmaya ve espri yapmaya başlayabilir ya da deneyebilirsiniz. Müstehcen veya kötü konuları ele alan fıkra ve espriler tepki alabilir. Çünkü bulunduğunuz yerdeki kişiler üzerinde kötü etki yaratabilir. Aile toplantıları kendinizi sınayıp geliştireceğiniz ortamlardır. Yanlış yapsanız da affedilebilirsiniz.
2-     Bulunduğunuz yere göre espri ve fıkralara dikkat edin. Yemekte iseniz iştah kaçıracak espri yapmayın, fıkra anlatmayın.
3-     Sakat, kör, sağır gibi kimseler hakkında fıkra ve esprilerden kaçının. Çünkü dinleyenlerin çevrelerinde böyle kişiler varsa yakınlarını incitmiş olabilirsiniz.
4-     Çok tekrar edilmiş fıkraları anlatmaktan kaçının. Çok ve herkes tarafından okunan dergi ve gazetelerden alınmış bir fıkra söyleyecek iseniz “bilmem acaba, şu dergi ya da gazetede okudunuz mu?” diye sorun.
5-     Espri yapmak maymunluk ya da palyaçoluk değildir. Komiklik yapayım derken komik duruma düşersiniz. Tepki çekersiniz. Bulunduğunuz ortamı iyi gözlemleyin ve fazla sulandırmayın.
6-     Espriler bayatlamış konular üzerine olmamalı, güncel ve yerinde olmalı. Konuşmalar, mimikler birbirini destekleyip konular akmalı.
7-     Küfür içeren, cinsel içerikli fıkra ve espriler ortamı bozabilir. Çevrenizdeki insanlara karşı kendinizi basitleştirebilirsiniz.

                             Bol kahkahalı, güler yüzlü günler hepimize olsun. 

2 yorum: